chicco ohlala
çok araştırdım ve aldım, bu kadar hafif olup bu şekilde kullanışlısı yok. tek sıkıntısı koltuğu biraz yatar konumda duruyor, bebek dik oturmak isterken hafif sıkıntı oldu, arkasına destek koyarak kullanıyoruz.
diastasis recti
doğumdan sonra karın kaslarında meydana gelen deformasyon.
hamilelik sırasında karnın genişlemesi ile karın kaslarında ayrılma oluşur. bu ayrılma bazen doğum sonrası tam olarak birleşmez ve bu duruma diastasis recti denir.
yere uzanıp mekik çeker gibi pozisyon aldığınızda parmaklarınızı karın deliğinize dikey olarak bastırın orada bir boşluk varsa eğer diastasis recti var demektir. eğer 3 parmağınız giriyorsa aralık oldukça açik, 2 parmak biraz daha kapalı, sadece 1 parmak giriyorsa kapanmaya yakın demektir.
bu problem olduğu sürece karnınız tam anlamı ile toparlanmaz.
diastasis recti problemini iyileştirmek için eğer açıklık fazla ise mutlaka doktora görünmelisiniz. bunun yanında bu probleme özel karın kaslarını çalıştırıcı hareketler gerekiyor.
alerji
vücudun bağışıklık sisteminin her hangi bir maddeye karşı gösterdiği aşırı hassasiyet reaksiyonudur. mesela bağışıklık sisteminiz yumurtayı zararlı bir madde zanneder ve yumurta yediğiniz anda hastalıkla savaşıyor gibi tepki göstermeye başlar. vücudunuz çok farklı tepkiler gösterebilir kızarıklık, kabartı, egzema gibi.
alerjinin tamamen genetik olduğu belirtiliyor. bebeğinizde alerjik olduğunu düşündüğünüz bir durum olursa acilen doktorunuza danışın.
bebek ve çocuklarda en sık rastlanan alerjiler;
gıda alerjisi (süt, yumurta, deniz ürünleri, kuruyemişler, bal, domates, soya)
ot ve ağaç polenleri
evcil hayvanların deri veya tüyleri
ev ve toz akarları
mantar veya küf sporları
demir takviyesi
demir eksikliğinde karşılaşılan durumlar;
büyüme ve gelişme geriliği,
ağızda ve ciltte yaraların çıkması,
huzursuzluk,
soluk cilt,
dikkat azalması,
çabuk yorulma,
sık sık hastalanma,
sinirlilik,
halsizlik
kasların güçsüzleşmesi gibi belirtileri vardır.
demir takviyesi
bebeklerde demir eksikliği sık karşılaşılan bir durum. bu sebeple 6-24 ay arası demir takviyesi kullanılması tavsiye ediliyor.
demir takviyesi kullanırken süt ve süt ürünleri ile birlikte vermemeye dikkat etmeliyiz çünkü süt ürünleri demir emilimini azaltıyor. fakat c vitamini ile vermek demir emilimini artırıyor.
kırmızı et, yumurta sarısı, pekmez gibi besinlerin demir oranı yüksektir mümkün olduğunca tüketilmesi gerekir hem anne hem bebek tarafından.
ayrıca anne sütü en önemli demir takviyesi, annenin aldığı demir direk bebeğe geçiyor.
bebek odası ideal sıcaklık ve nem
bebek odalarında ideal sıcaklığın 22-23 derece olması gerekir, nem oranı ise %40 dan az ve %60 dan fazla olmamalıdır. ideal nem oranını %50 olarak düşünebilirsiniz.
grip ile nezle farkı?
grip nezleye göre daha ağır bir hastalıktır. öncelikle ateş yapar, aşırı halsizlik, kas ağrısı görünür. nezlede ise ateş çok olmaz, hafif bir kırgınlık vardır.
iki hastalıkta antibiyotikle tedavi edilmez!

her yıl çocukta bakılması gereken tahliller
doktor kontrolünde liste kısalıp uzayabilir;
hemogram
demir
ferritin
vitamin b12
folik
vitamin d
çinko
süt alerjisi
genellikle bebeklerde rastlanan alerji türü.
ilk aylarda aşırı ağlama ve ciddi gaz sancısı, sürekli kusma, kakasında mukus veya kan belirtisi, ciltte egzema, sürekli burun tıkanıklığı gibi pek çok belirtisi olur.
anne ve bebeğin hayatını çok zorlaştıran bir durum bu sebeple eğer belirtiler varsa mutlaka doktorunuza danışın.
hatta bebeklerin anne sütüne bile alerjisi olabiliyor bu sebeple dikkate alınması gereken bir konu.
fügen çullu
kendisi çocuk gastroloji hepatoloji ve beslenme alanında profesör ve türk pediatri kurumu başkanı.
bebeğinizin tanımlayamadığınız alerjisi varsa (süt alerjisi vs) direk başvurmanız gereken isim. neye alerjisi var ne yapmak lazım çözüme ulaştırması zor konular, bu sebeple çok iyi bir doktor lazım.
hem anne hem bebek bu süreçte yıpranıyor çünkü süt alerjisi gibi alerjiler bebeği ve anneyi bedenen ve manen çok yoruyor ve çok sıkı diyetler gerektiriyor. randevu alması zor olabilir biraz çok yoğun çalışıyor fakat çok sancılı geçen aylardan sonra bir arkadaşımın bebeğine kesin çözümü buldu, çok rahat ettiler.
sterimar baby
bebeklerde burun tıkanıklığı için etkili sprey. uygulaması kolay ve daha hızlı açılmasını sağlıyor, gayet memnunuz.
mühendisin oğlu
muhendisinoglu şeklinde yazılan instagram hesabı.
kendisi mühendis bir baba ebeveyn kimliği ile pişik kremi, bebek bezi gibi başlıca kullandığınız bebek ve çocuk ürünlerinin üşenmeden tek tek içerik incelemesini yapıyor.
takip ettiğinizde çok çok şaşıracağınız bilgiler bulacaksınız. neden derseniz çok güvenerek kullanıyorum dediğimiz çoğu ürünün aslında alkol, paraben, parfüm ve daha nice uzak durmanız gereken maddeler ile dolu olduğuna inanamayacaksınız. bunun yanında tabi güvenle kullanabileceklerinizi de ayrıca belirtiyor:)
ben kullandığım çok üründe değişiklik yaptım sizi de çok etkileyecek.
kakao yağı
kakao yağı ben de kullandım ve faydasını gördüm, hiç çatlağım olmadı.
organicera
britax römer versafix
"9-18 kg" oto koltuğu. fiyatı gayet iyi, ayrıca güvenlik testleri çok çok iyi. bu şekilde kıyasladığınızda kesinlikle fiyat performans açısından en iyilerden.
oto koltuğu
wonder weeks
telefon takvimine uyarı olarak kaydediyor bütün gelişim haftalarını, bu sayede sizi önden uyarıyor. atak haftaları zorlu dönemler olduğu için önceden bilmek ve hazırlıklı olmak önemli.
mykundak
uyku eğitimi zaten 6 aydan sonra verilebilen bir eğitim, pınar sibirsky de o şekilde yapıyor yani bebeğiniz dönmeyi gayet rahat yapabildiği zamanlar. öncesinde tavsiye edilmiyor, bu sebeple eğer uygun zamanda yaparsanız korkacağınız bir durum yok.
blw
denemelere başladık, çok bir şey yedikleri söylenemez ilk başta bu şekilde:) sadece her yer, üst baş aşırı batıyor ama kendi kendine yemeyi öğretmek için sabrederek yavaş yavaş ilerlemesini beklemek lazım.
ek gıdaya geçiş
öncelikle sebzelerden başlanması meyve verilememesi öneriliyor, tatlı meyvelere alışan bebek sebze yemez diye.
fakat ben verdim gayet sebze meyve hepsini yiyor şu an. sadece ekşi olanları almakta zorlanıyor okadar ama yine de tatlı konusunda dikkatli olmak lazım.
ayrıca (bkz:
blw) mutlaka denenmeli ama dikkatli olmalı, yediklerinin bebeğin boğazına kaçma riski var.