çocuklarda tuvalet eğitimi tam kişiliğinin oluştuğu yıllara denk gelir ve tuvalet eğitiminde uygulayacağınız sert bir yöntem çocuğunuzun kişiliğinde derin izler bırakabilir.
ünlü yazar ve psikiyatr engin geçtan, insan olmak kitabında tuvalet eğitimi ile ilgili şöyle yazmıştır:
"bilindiği gibi, besin maddeleri sindirildikten sonra artıkları bağırsağın son bölgesinde birikir ve anüs kasları üzerinde belirli güçte bir basınç oluşturduğunda da dışarıya atılır. dışkının atılması rahatsızlığa son verir ve bir ferahlama duygusu yaratır.
yaşamın ikinci yılında başlayan tuvalet eğitimi döneminde çocuk, anüs bölgesindeki gerilimi gidermekten duyduğu hazzı ertelemeyi öğrenmek zorunda kalır. freud'a göre, annenin bu dönemdeki tutumu ve dışkılama işlevine karşı kendi duyguları, çocuğun ileride sahip olacağı bazı karakter özelliklerini ve değerlerini önemli ölçüde etkiler. eğer anne katı ve cezalandırıcı bir yöntem uygularsa, çocuk ya korkusundan dışkısını tutar ve kabız olur, ya da kızgınlığını dışa vurur ve dışkısını sıklıkla ve rastgele bırakma alışkanlığı geliştirir.."
".. bu koşullarda yetişen bir çocuk ya tutucu bir karakter geliştirir ve ilerki yaşamında olumsuzluk duygularını baskı altında tutan biri olur, ya da tepkici bir karakter geliştirir ve baş kaldırıcı, yıkıcı, kızgınlık nöbetleri ya da eziyet etme eğilimleri gösteren bir kişilik yapısı geliştirir. "