konak bebeklerde genelde saç derisinde oluşan, nadiren kulaklara ve alın bölgesine inebilen, döküntü ve pul şeklinde deri hastalığıdır. genellikle bebeklerimizde 1-3 ay arasında oluşur ve sık rastlanan bir rahatsızlıktır.
çoğunlukla annelerin kendini kötü hissetmesine sebep olur, acaba bebeğime kötü mü bakıyorum ya da hijyen problemi mi var, gibi soru işaretleri yaratabilir.
fakat annelerin kesinlikle kendilerini suçlamamaları gerekir, araştırmalara göre konak hastalığının daha çok hormonal sebepleri olduğu düşünülmektedir ve yağ bezlerinin fazla çalışmasının sonucudur. bebekler, anne karnında anneden bebeğe geçen yüksek hormon seviyelerine maruz kalmaktadır ve bu hormonların etkisi doğumdan sonra bir müddet devam edebilmektedir. bu hormonlar yağ bezlerinin fazla çalışmasına ve bu sebeple saç derisinde döküntüye sebep olabilirler.
tedavisi kolaydır ve annelerin panik olmasına gerek yoktur.
öncelikle acele etmemek, yavaş hareketler yapmak ve sabırlı olmak gerekir.
kafa derisinde oluşan pullar koparılmaz veya soyulmaz.
-eğer kabuk kalınsa zeytinyağı ile nazikçe nemlendirdikten sonra çok hafif hareketler ile yumuşak bebek saç fırçası ile fırçalayabilirsiniz. önemli olan nokta kesinlikle acele etmeden hırpalamadan bu işlemi nazikçe yapmaktır ve sonrasında yine bebek şampuanı ile yağı güzelce arındırmak gerekir.
-kabuklar kalın değilse bile yine uygulama aslında benzerdir, bebeğinizi yıkamadan bir saat önce pullu alana zeytinyağı veya bebek yağı ile hafifçe masaj yaparak yumuşamasını sağlayabilirsiniz. sonrasında ise bebek sampuanı ile yıkayabilirsiniz. fakat yine masaj yapılan yağı arındırdığınızdan emin olmanız gerekir.
bu önerileri uygularsanız bir süre sonra genellikle konakların kaybolduğunu göreceksiniz:)
Bu sitede yer alan bilgiler kullanıcıların yorumlarını içermektedir, hiç bir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez. Herhangi bir tıbbi sorununuzda lütfen bir doktora danışınız.